KÄYTÖSTAVOISTA JA NIIDEN PUUTTEESTA

Tiedättekö, mua sapettaa aivan suunnattomasti ihmisten käytöstapojen puute. Se että perässä tulevan nenän edestä läväytetään ovi kiinni, se ettei sanavarastoon kuulu perussanoja, jotka kaikkien tulisi hallita. Näistä esimerkkeinä kiitos ja ole hyvä. Sapettaa myös se, ettei osata hymyillä ja tervehtiä ja jos vaikka vahingossa tönäisee tuntematonta (tai jotain jonka tuntee), ei osata sanoa anteeksi, vaan päästetään suusta ”oho” ja perään möllötetään. Bussissa ikkunapaikalla istuva ei aina osaa avata suutaan jäädessään kyydistä ennen vieressä istuvaa, vaan oletetaan, että vieruskaverin tulisi tajuta väistää, jos bussista jäävä alkaa keräillä kamojaan tai luoda katseita ovelle päin. Sitten vaan rynnitään päälle sen sijaan, että ilmaistaisiin ystävällisesti, että oma pysäkki lähestyy. Kertokaa mulle mikä näitä ihmisiä vaivaa? Erityisesti Suomessa (vertaan niihin maihin, missä itse olen käynyt) tällainen on valitettavan yleistä enkä yksinkertaisesti voi ymmärtää miksi. Ovatko nämä ihmiset saaneet kasvatuksensa tynnyrissä vai mistä on kyse?

Ainakin minusta tuntuu, että jos vaikkapa bussikuski tai kassatyöntekijä tervehtisi minua iloisesti tai (vaikka sitten vähemmän iloisesti) enkä vastaisi tervehdykseen, tilanne olisi itsellenikin kovin kiusallinen ja nolo. Kuvittelevatko nämä ihmiset, että asiakaspalvelijat ovat robotteja, jotka on automaattisesti asetettu sanomaan ”moi”, mutta heille ei tarvitse vastata, koska he eivät sitä rekisteröi? Toki tiedän, että myöskään monilla asiakaspalvelijoilla ei ole tapana tervehtiä asiakkaita, joten mainittakoon, että tämäkin on mielestäni todella omituista.

Jäinpä kerran pitelemään ovea auki eräälle keski-ikäiselle pariskunnalle. Kävellessään ovesta ulos kumpikaan ei kiittänyt. Ei kumpikaan. Ei sillä, että kalastelisin tässä jotain mainetta ja kunniaa, mutta täytyy sanoa, että olin aivan pöyristynyt tästä eikä todellakaan jäänyt hyvä mieli.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with 9 preset
Myös ilmeet ja eleet kertovat paljon. Sanojen käyttäminen ei kaikissa tilanteissa ole täysin välttämätöntä, silti ihmisestä voi saada hyvän kuvan, jos hän esimerkiksi hymyilee lämpimästi. Kun taas vastaavasti joku saattaa osata avata suunsa, mutta ilmeillään ja eleillään lähettää negatiivista viestiä.

Onneksi maailmassa, sekä Suomessa että ulkomailla, on runsain määrin myös hyvät käytöstavat omaavia, ystävällisiä ihmisiä, joiden kanssa kanssakäyminen ainoastaan piristää! Mainittakoon esimerkkinä viime viikkoinen, kun olin lentokentällä matkalla bussilla terminaalista toiseen. Istuin bussin penkille matkalaukkuineni. Viereeni oli istumassa ulkomaalainen (ainakin oletan näin, sillä hän puhui englantia) mies. Siinä paikalle asettuessaan hän vahingossa astui kevyesti varpailleni. Minua ei todellakaan sattunut ja kaikki oli hyvin, mutta oli mukavaa, kun mies pyysi kohteliaasti anteeksi, vieläpä monta kertaa. Ehkä vähän liiankin monta, sillä hän pyyteli anteeksi vielä bussista poistuessammekin. Kuitenkin, tilanteesta jäi minulle oikein positiivinen ja hyvä mieli vaikka hän olikin astunut varpailleni, sillä hän pyysi anteeksi sen sijaan, että olisi vain tuhahdellut ja mumissut jotain epämääräistä.

Kaiketi yritän tekstilläni kehoittaa kaikkia pitämään mielessä, että sanoillamme ja teoillamme voimme vaikuttaa ympärillämme olevien ihmisten päivään joko positiivisesti tai negatiivisesti. Kukaan ei ole täydellinen, kaikilla on huonompia päiviä ja hetkiä, mutta itse ainakin haluan pyrkiä kohteliaisuuteen, muiden huomioimiseen ja hyviin käytöstapoihin. Näin myös minulle tulee hyvä mieli.


Huh, tulipa taas avauduttua. Kiitos, jos jaksoit lukea loppuun asti ja oikein ihanaa tulevaa viikkoa jokaiselle. ❤️

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.