Miksi valitsen USA:n uudelleen ja uudelleen?

USA on maa, jota useimmat joko vihaavat tai rakastavat. Maa, johon liitetään paljon stereotypioita. Maa, josta kaikki ovat kuulleet. Itse olen jälleen nousemassa kesällä lentokoneeseen kohti kyseista mannerta nyt jo viidettä kertaa, mutta silti, jos minulta kysyttäisiin, minne matkustaisin mieluiten tai mikä maa minua eniten kiehtoo, antaisin epäröimättä vastaukseksi USA:n, uudelleen ja uudelleen.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with j1 preset

Juuri nyt istun ja kirjoitan tätä tekstiä huoneessani työpöytäni ääressä. Nostaessani katseeni näppäimistöstä, näen seinän, joka on tapetoitu New Yorkin kuvalla. Villi veikkaus, mutta olisinkohan ollut 10 tai 9-vuotias valitessani huoneeni sisustuksen. Tuolloin en uskaltanut edes haaveilla vaihto-oppilasvuodesta USA:ssa tai siitä, miten suuri merkitys kyseisellä maalla tulisi minulle olemaan. Äitini varmaan valitsisi toisin, mikäli nyt saisi päättää, lähettääkö tyttärensä toiselle puolelle maapalloa vaiko ei, sillä vaikka vaihto-oppilasvuoteni ei kaikilta osin mennyt täysin putkeen, vei USA sydämeni täysin mukanaan – kaikin puolin. Sori mama. Rakastuin sekä maahan että erääseen nuoreenmieheen ja kumpaakin rakastan edelleen.

Processed with VSCO with j1 presetProcessed with VSCO with j1 presetProcessed with VSCO with j1 preset

Parisuhteeni kannalta on luonnollista, että matkustan Amerikkaan aina kun vain voin, mutta totta puhuen luulen, että matkustaisin silti, vaikka en olisikaan suhteessa Amerikkalaisen kanssa. Tuossa maassa on vain NIIIN paljon erilaista nähtävää ja koettavaa, etten usko koskaan saavani siitä tarpeekseni. On rantalomaa, talvimaisemaa, suurkaupunkeja, vuoristoa, kansallispuistoja, lukemattomia nähtävyyksiä… mitä ikinä matkailija voikaan toivoa! Lisäksi minusta on hauska laskea, monessako eri osavaltiossa olen käynyt. Tähän asti niitä on vain viisi (Texas, Luisiana, New York, Nevada sekä California), mutta jonain päivänä haluan voida sanoa kaikkien kohdalla: ”check!” En osaa sanoa miksi, mutta jostain syystä Utah ja Arizona kiehtovat minua eniten tällä hetkellä, jos jo käytyjä osavaltioita ei lasketa.

Processed with VSCO with e3 presetProcessed with VSCO with j1 presetProcessed with VSCO with e3 preset

Todennäköisesti tulemme tänä kesänä pysyttelemään vain Texasin rajojen sisäpuolella, mutta sekään ei minua haittaa, sillä Texas on rakkaista rakkain. Sanonta kuuluu: ”You can take the girl out of Texas, but you can’t take Texas out of the girl.” Tämä pitää kohdallani täysin paikkansa. Ennen vaihtovuottani naureskelimme hyväntahtoisesti, kuinka palaan Suomeen kuunnellen countrya, cowboy-hattu päässä ja bootsit jalassa. En omista bootseja enkä taida omistaa cowboy-hattuakaan, mutta country-musiikki on löytänyt tiensä suoraa sydämeeni ja kaikki, mikä ikinä liittyy Texasiin, saa minulle todella kodikkaan olon aikaiseksi. Nykyään olen mielelläni sielultani juuri se tyyppi, jolle aikoinaan naureskelimme.

Siinä, missä ihmisistä löytyy huonoja puolia, löytyy myös hyviä puolia; Rakastan Amerikkalaisten ystävällisyyttä ja kohteliaisuutta. Rakastan sitä, että naisille avataan ovi ja esimerkiksi host-isäni vei meidät aina sateella ensin vaikkapa elokuvateatterin oven eteen, meni sitten vasta parkkeeraamaan auton kauemmaksi, jotta minä ja host-äitini emme kastuisi. Jonkun mielestä tällainen on aivan liikaa, kaukana tasa-arvosta jne. mutta itse olen sen verran vanhanaikainen, että tuollaiset eleet tekevät minuun vaikutuksen. Rakastan amerikkalaisten rohkeutta. Rakastan sitä, että USA:ssa en tunne niin paljon riittämättömyyttä eikä minun tarvitse olla huippukaunis saadakseni kehuja. Rakastan ihmisten monimuotoisuutta ja erilaisuutta, kaikki eivät ole kopioita toisistaan. Rakastan sitä, että naapuria ollaan aina valmiita auttamaan tai vaikka koko yhteisöä.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with e3 preset

Tiedän, että kaikista mainitsemistani kohdista löytyy myös vastakohdat. Koenkin, että USA on tietyllä tapaa vastakohtien maa; on rikkautta ja köyhyyttä, aitoa ystävällisyyttä ja kaksinaamaisuutta, herrasmiesmäisyyttä ja täydellistä idioottimaisuutta. Palatakseni kuitenkin otsikkoon: Miksi valitsen USA:n uudelleen ja uudelleen? Koska se on koti, koska poikaystäväni asuu siellä, koska jokin maan kulttuurissa ja ihmisissä vetää minua puoleensa ja koska mikään maailman kolkka ei kiehdo minua yhtä paljon! Huonoistakin kokemuksista huolimatta tietty määrä ”amerikan unelmaa” on säilynyt minussa. Erona entiseen on vain, että nykyään näen kaiken paljon realistisemmin enkä todellakaan kuvittele, että koko maa olisi yhtä unelmaa täynnä. Mutta joka kerta kun ajamme lentokentältä kohti Texasin kotia, sydämeni tuntuu elävän unelmaa.

One thought on “Miksi valitsen USA:n uudelleen ja uudelleen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.