Saako toisen ulkonäköä kommentoida?

Kysymys siitä, saako toisen ulkonäköä kommentoida, on jo jonkin aikaa pyörinyt mielessäni vähän väliä. Ihmiset tekevät edellä mainittua usein, minäkin olen tehnyt, mutta onko se oikein? Oletko koskaan miettinyt, että lause, joka on tarkoitettu kehuksi voi jopa pahoittaa toisen mielen?
4E9A93FC-3A3F-47AA-8593-AAF733102805
Monesti ulkonäköön liittyvät kehut tulevat suusta niin luonnostaan, ettei niitä pitkälle ehdi miettiä, ennen kuin ne päästää ilmoille. On myös luonnollista ajatella, että toinen automaattisesti ilahtuu, jos kommentoit hänen esimerkiksi hoikistuneen. Entäpä, jos kehujen kohteella onkin menneisyydessään ollut syömisen tai kehonkuvan kanssa ongelmia ja sinä juuri vahvistit kommentillasi mielikuvaa siitä, että hän on hoikempana parempi.
2BDFDD10-B69B-4A00-941C-FC2722D7360A
Jos ikinä kommentoin toisen ulkonäköä pyrin tekemään sen hyvin harkitusti, enkä ikinä lisää kommenttiin mitään negatiivista siitä, millainen toinen on ennen ulkonäöltään ollut. En tarkoita, että suoranaistesi negatiivisuuden poistaminen kommentista oikeuttaisi minua kommentoimaan kenenkään ulkonäköä, sillä pelkästään positiivisen heiton voi myös lukea juuri niin, että nyt on parempi kuin ennen. Mielestäni on kuitenkin pöyristyttävää, miten häikäilemättömästi jotkut ihmiset toisten ulkonäköä kehtaavat kommentoida. Ei aikaakaan, kun eräs minulle lähes tuntematon ihminen sanoi aikalailla näin: ”Hyvin olet onnistunut pitämään painosi kurissa urheilemattomuudesta huolimatta. Varsinkin nykyään kasvosi ovat hoikat ja aikuismaisemmat. Ennen poskesi olivat hieman nykyistä pyöreämmät. En siis millään pahalla tarkoita.” (Sanalla ”ennen” hän siis viittasi noin vuoden takaiseen aikaan, kun poskeni ehkä olivat vähän ”isommat”) Anteeksi mitä? Käsittämätöntä, etten nykyään itse edes hirveästi mieti painoani tai kroppaani. Sen sijaan joku toinen tekee sen puolestani ja viitsii vielä esittää asiasta raportin? Analyysin perään lisättiin vielä perinteinen ”ei millään pahalla”, aivan kuin se muuttaisi jotain.
DCDEE7FA-E382-4DDF-A5CF-8D34CB702488
Sanoisin, että mielestäni on ok sanoa ”näytät hyvältä!”, mutta aina kun lähtee erittelemään miksi, aletaan liikkua harmaalla alueella. Ainakin pitää tietää kenelle sanoo ja mitä. Henkilökohtaisesti otan pääasiassa kohteliaisuutena, jos joku tuttuni kommentoi minun esim. laihtuneen, mutta juurikin entiseen vertaaminen on mielestäni mautonta. Toisaalta, lopputalvesta minulla oli huolia, minkä vuoksi söin vähän, sillä ruokahalua ei juuri ollut. Tästä taas luonnollisesti seurasi laihtuminen ja yllättävän moni kommentoi asiaa tietämättä, ettei painoni putoaminen ollut lainkaan hyvien sattumien summa, päinvastoin.
6A78BB3F-015B-4DB6-A829-EDA3F260F00A
Kirjoittaessani tätä tekstiä käyn mielessäni läpi tilanteita, joissa olen itse toisen ulkonäköä kommentoinut miettien, olenko ehkä sanonut jotain ajattelematonta, mistä toinen on voinut pahoittaa mielensä. Toivottavasti en, mutta mikäli olen, haluan pyytää anteeksi. Yritän välttää tätä parhaani mukaan, mutta välillä sitä saattaa itse kukin olla ajattelematon ja päästää sammakoita suustaan.
4A561844-B891-482A-B63A-A46F98F34499
Miten on, saako teidän mielestänne toisen ulkonäköä kommentoida? Jos kyllä, niin minkälaisissa tilanteissa? Vai oletteko ehdottoman ei:n kannalla? Loukkaannutko helposti, jos joku kommentoi sinun ulkonäköäsi vähänkään negatiivissävytteisesti? Olisi kiva kuulla mielipiteitänne ja kokemuksianne!

4 thoughts on “Saako toisen ulkonäköä kommentoida?

 1. Yleiset ”näytät muuten hyvältä/ihanalta” on musta jees, mutta oon samaa mieltä tuosta aiempaan vertaamisesta! Taisin kyllä just viime viikolla kommentoida sun kulmakarvoja aiempaan verraten, eli todella vaikeaahan se on…

  Syömishäiriötä sairastavan korvissa kehu saattaa ihan oikeasti kuulostaa väärältä; ”näytät ihanan terveeltä nykyään” voidaan tulkitakin ”okei oon siis läski”, niin uskomattomalta kuin se saattaakin jonkun mielestä vaikuttaa. Syömishäiriöhän ei päällepäin aina näy, joten itse varoisin ihan kaikkien kohdalla. Ihan terveilläkin voi tulla olo, että ai kelpaankin vain hoikempana/meikattuna/treenattuna jne.

  Oot ihana ja samoin on tää blogi <3

  1. Voi Piila, älä sitä kulmakarva-juttua mieti! En mä edes huomannut, että vertasit aiempaan tai ainakaan en ottanut sitä mitenkään negatiivisesti, mut oikeessa oot, että toi vaan osottaa, miten helposti tulee sanottua kohteliaisuuksia, jotka toinen saattaakin ottaa jonain muuna, kun kohteliaisuutena!

   Jep, ite oon ainakin aika herkkä painoo koskeville kommenteille, vaikka en koekkaan, että olisin varsinaista syömishäiriöö koskaan sairastanut. No, me ollaan puhuttu tästä. Anyways, niin kun sanoin tässä tekstissäkin; laihtumis kommentit ei mua haittaa niin paljoa, mutta jos joku sanoo, että oon lihonut niin siitä kyllä loukkaannun. 😀 Vaikka se olis tottakin, mutta mitä sitten vaikka oliskin tullut pari kiloo lisää?

   Ite oot ihana ja niiiin kiva, kun jaksat aina kommentoida <3

 2. Painoa on mun mielestä vähän vaarallista kommentoida, koska se on niin monelle ikävä kohta kehossa (tuntee olevansa liian laiha tai leveä tms ja painon muutokset vasta tulenarka juttu onkin). Vertailemaankaan en lähtis, koska siitä tulee väistämättä ikävä fiilis. ”Noi uudet hiukset sopii sulle paljon paremmin ku vanhat” tai ”näytätpä sä nykyään hyvältä” kuulostaa vähän siltä että kommentoijan mielestä näytit ennen jotenki rumalta, vaikka harva kehuaan ihan sillai tarkoittaa.

  Mut noin yleisesti kehut, myös ulkonäköön liittyvät, on kivoja ja mielellään kyllä muita kehun jos joku erityinen juttu tulee mieleen 🙂 Oon aika samoilla linjoilla sun kanssa, et perustelut vie helposti kehun vähän väärille raiteille. Mut vilpittömät positiiviset jutut ulkonäöstä on erittäin jees. Kukapa meistä ei haluaisi kuulla että uudesta kivasta kampauksesta tykkää muutkin, tai että jonkun mielestä sulla on ihanat silmät. Tai mitä ikinä. ^_^

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.